על רקע התפרצות נגיף הקורונה בישראל, אגף רישוי העסקים מקנה תעודות שמאפשרות לעסקים מסוימים לפעול בזמן הקורונה באמצעות מתן רישוי מיוחד. ההנחיות וההתניות המיוחדות של משרד הבריאות והרשויות המקומיות עלולות להיות מבלבלות, לכן הכנו עבורכם את המאמר הזה.
תקנות הקורונה מתחדשות מדי שבוע, ובין נאום לנאום נראה שאנחנו לא מבינים אם אפשר לפתוח, מתי, ואילו עסקים רשאים לפתוח.
התו הסגול
תחילה, כדאי שתדעו אצל מי עומדת הסמכות להורות על סגירת העסקים:
- ראש רשות מקומית שהעסק נמצא בתחומה.
- קצין משטרה בדרגת סגן ניצב ומעלה.
- רופא מחוזי.
צו הסגירה יינתן בכתב בצורת דו"ח שיוגש לבעל העסק על ידי אחד מהגורמים הבאים:
- שוטר.
- מפקח עובד מדינה.
- פקח מנהל רשות הטבע והגנים.
- פקח עירוני ומסייע עירוני.
- עובדי רשות מקומית אשר הוסמכו לכך.
מתי העסק שלכם מסתכן בסגירה?
- אם פתחתם את העסק שלכם לקהל הרחב על אף שהפעלתו אסורה לפי "חוק הגבלת הפעילות".
- חריגה ניכרת מהמותר בחוק - כאשר מספר השוהים בעסק עולה משמעותית על המספר המותר, והמרחק בין אדם לאדם הוא פחות מ-2 מטרים, או שמספר השוהים כפול מהמותר, אתם עומדים בפני סכנת סגירה. ניתן לבדוק מהם כללי ההתקהלות באתר משרד הבריאות.
- בעל העסק או האחראי בשטח לא מקפידים על כך שהעובדים יעטו מסכה וישמרו על הנחיות הקורונה, בדגש על עטיית מסכה אצל עובדים בתפקיד (מסעדות, בתי קפה, מקומות שאליהם מגיע קהל רב, או קהל שמתחלף בתדירות גבוהה, עובדים בתפקיד המחייב קרבה פיזית בין עובד ללקוח, עובדים המטפלים במוצרי מזון שאינם ארוזים). חשוב לציין שאי עטיית מסכה על ידי השוהים במקום שאינם עובדים אינה מהווה עילה לסגירת העסק.
- במידה ומצטברות מספר הפרות "קטנות", המהוות יחדיו סיכון לחיי אדם והידבקות בנגיף הקורונה, רשאי רופא מחוזי, סגנו או ראש רשות מקומית להוציא צו סגירה בהמלצת רופא.
מהן הפרות מהותיות?
הפרות מהותיות בהגדרתן הן עבירות שמסכנות את העובדים והלקוחות בעסק, ומהוות עילה לסגירת העסק בידי הסמכויות המצוינות לעיל.
- הכנסת רוב האנשים לעסק כשאינם עוטים מסכות.
- אי מתן שירות למרבית האנשים שנמצאים ללא מסכות.
- הצטברות הפרות של החובות החלות על בעל המקום, או הפרות חוזרות של החובות הבאות:
- אי מינוי ממונה קורונה.
- אי הצבת מחיצה למניעת רסס בין נותן השירות למקבל השירות.
- אי קיום חובת התשאול (שאלון בריאות).
איך שומרים על העסק מסגירה?
- אחראי קורונה - קודם כל, חשוב לוודא שמיניתם אחראי קורונה בעסק, מכיוון שכאשר מגיע גורם סמכות לברר את מצב הקורונה אצלכם, הוא יידע למי לפנות ולשאול לגבי הניהול ושמירה על ההנחיות. באחריותו של האחראי לוודא שמירה על 2 מטר בין אדם לאדם, עטיית מסכות וקיום כל כללי הקורונה ולהכיר את הנחיותיו המשתנות של משרד הבריאות.